Gå direkt till innehåll
Norwegian till Almedalen för att delta i debatter om framtidens flyg
Norwegian till Almedalen för att delta i debatter om framtidens flyg

Pressmeddelande -

Norwegian till Almedalen för att delta i debatter om framtidens flyg

Norwegian är på plats i Visby under Almedalsveckan för att diskutera framtidens hållbara flyg. För att visa att det går att minska utsläppen redan idag, flyger Norwegian med motsvarande 40 procent Neste MY Förnybart Flygbränsle mellan Stockholm Arlanda och Visby under Almedalsveckan. Den höga inblandningen minskar utsläppen från dessa flygningar med uppemot 30 procent, jämfört med enbart fossilt jetbränsle och visar hur effektivt utsläppen kan minska med mer hållbart flygbränsle.

Att ställa om till ett hållbart flyg är både nödvändigt och helt avgörande för flygets framtid. Flygbranschen har redan kommit en bra bit på väg men mer behöver göras för att få fart på omställningen och produktionen av fossilfria flygbränslen behöver öka kraftigt. Vad kan flygbolagen respektive producenter av fossilfria bränslen göra och vilka stöd samt incitament behövs från politiken? Detta och mycket mer vill vi lyfta fram och diskutera under Almedalen.

–Framtiden för flyget ser positiv ut men förutsätter att vi sätter fart på de möjligheter och alternativ som finns tillgängliga. För en framgångsrik omställning behöver politiken, näringslivet och flygbranschen samverka för att vi ska få långsiktiga, förutsägbara spelregler. Vi ser fram emot att delta i debatter och konstruktiva diskussioner i Visby, säger Norwegians hållbarhetsdirektör Anders Fagernæs.

Norwegian är med både som arrangör och deltagare under Almedalen och ser fram emot att debattera framtidens flyg:

1) Förnybart flygbränsle för en hållbar flygindustri - vad krävs?
Förnybart flygbränsle är en lösning som finns tillgänglig här och nu, vilket gör den till en viktig pusselbit i flygets omställning.
Vilka hinder behöver röjas och vilka incitament behövs?

  När: Torsdag 29 juni 2023 kl. 08.00 – 08.50 (Frukost serveras från 07.30)
  Var: Mellangatan 27 i Visby, ”2030-arenan”
  Länk till seminariet: https://almedalsveckan.info/program/68021

  I panelen finns Helena Gellerman (L), Gunilla Svantorp (S), Maria Stockhaus (M), Fredrik Kämpfe (Transportföretagen Flyg),
  Magdalena Streijffert, (Neste) och Charlotte Holmbergh (Norwegian).
  Frukostmötet modereras av Mattias Goldmann, grundare av 2030-sekretariatet.

  2) Hur skapar vi förutsättningar för fossilfritt flyg?
  Sverige är ett stort land i Europas periferi som behöver goda förbindelser för fortsatt samhällsutveckling. Men hur skapar vi förutsättningar för flygets omställning samtidigt som vi behåller god tillgänglighet och flygets fördelar?
  När flyger vi fossilfritt?

   När: Fredag 30 juni 2023 kl. 08.00 – 08.45 (Frukost serveras från 07.45)
   Var: Trädgårdshuset i Svenskt Näringslivs trädgård, Hamngatan 3.
   Länk till seminariet: https://almedalsveckan.info/program/67775

   I panelen finns Maria Stockhaus (M), Ulrika Heie (C), Linda Snecker (V), Mattias Ottosson (S), Charlotte Holmbergh (Norwegian), Lars Resare (BRA) och Rikard Steinholtz (SAS). Frukostmötet modereras av Fredrik Kämpfe (Transportföretagen Flyg).

   Om Norwegians hållbarhetsarbete
   Norwegian har höga ambitioner för framtidens flyg och det långsiktiga målet är att alla ska kunna flyga hållbart. Till 2030 ska vi minska utsläppen med 45 procent och för att nå dit arbetar vi med tre delar; att förnya flygplansflottan, effektivare flygningar och öka inblandningen av fossilfria flygbränslen. Läs mer på www.norwegian.com

   Vill du träffa oss i Almedalen?
   Om vill träffa oss inte har möjlighet att komma till något av de arrangemang där vi är med, är du välkommen att kontakta Norwegians kommunikations- och public affairsdirektör charlotte.holmbergh@norwegian.com.

   Ämnen


   Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

   Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

   Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

   För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

   Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

   Kontakter

   Charlotte Holmbergh

   Charlotte Holmbergh

   Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
   Pressnummer ENDAST för media

   Pressnummer ENDAST för media

   Presskontakt +47 815 11 816

   Relaterat innehåll

   Norwegian

   Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

   Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

   Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

   Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

   Norwegian

   P.O Box 242
   190 47 Stockholm