Gå direkt till innehåll
Infrastrukturminister Andreas Carlsson tar emot en "Handlingsplan för framtidens flyg" av Norwegians koncernchef Geir Karlsen samt VD:ar för Swedavia, Transportföretagen, BRA, SAS, Svenska Regionala Flygplatser (SRF) och Aviation Capacity Resources
Infrastrukturminister Andreas Carlsson tar emot en "Handlingsplan för framtidens flyg" av Norwegians koncernchef Geir Karlsen samt VD:ar för Swedavia, Transportföretagen, BRA, SAS, Svenska Regionala Flygplatser (SRF) och Aviation Capacity Resources

Pressmeddelande -

Flygbranschen överlämnar handlingsplan för framtidens svenska flyg till infrastrukturministern

I dag har Norwegian tillsammans med de största aktörerna i svenska flygbranschen överlämnat en handlingsplan för ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt svenskt flyg till infrastrukturminister Andreas Carlson. Utifrån fem övergripande mål föreslås konkreta åtgärder som både flygbranschen och regeringen bör vidta för att driva på flygets omställning, öka svenska flygets konkurrenskraft och göra flyget till en naturlig del av den svenska transportinfrastrukturen.

År 2017 tog den dåvarande regeringen fram En svensk flygstrategi – för flygets roll i framtidens transportsystem. Ambitionerna var goda, men genomförandet svagt. De samlade aktörerna i den svenska flygbranschen har arbetat fram ett förslag till en uppdaterad flygstrategi och formulerat en konkret handlingsplan för framtidens svenska flyg.

Handlingsplanen preciserar en rad åtgärder som branschen och regeringen behöver vidta för att vi ska säkerställa ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt svenskt flyg.

– Att vi som är de största aktörerna i den svenska flygbranschen gemensamt har tagit initiativ till en uppdaterad flygstrategi med konkreta förslag på hur vi kan snabba på omställningen till ett hållbart flyg, samtidigt som vi ökar både konkurrenskraften och tillgängligheten, visar att vi är enade och att vi tillsammans med beslutsfattare vill driva på utvecklingen för flyget. Jag är mycket glad över vårt gemensamma förslag och ser fram emot arbetet mot ett både hållbart och konkurrenskraftigt flyg i framtiden, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Initiativtagarna bakom förslaget till en uppdaterad flygstrategi är Norwegian, BRA, SAS, Transportföretagen, Swedavia, Svenska Regionala Flygplatser (SRF) och ACR (Aviation Capacity Resouces).

Branschaktörerna tar ett stort ansvar för att genomföra handlingsplanen som tar höjd för den snabba tekniska utvecklingen som skett inom flyget sedan 2017 samt klimatomställningens krav.

Mål och åtgärder föreslås inom fem områden

Flygbranschen har enats om fem fokusområden som vi anser behöver utvecklas för att flyget ska kunna bidra till positiv samhällsutveckling och minskad klimatpåverkan.

  1. Öka tillgängligheten inom Sverige och internationellt med flyg.
  2. Säkerställ konkurrenskraftiga villkor för det svenska flyget för att möjliggöra sund konkurrens inom EU och övriga världen.
  3. Utveckla Stockholm Arlanda Airport som nav och en hållbar framtidsflygplats.
  4. Gör Sverige till föregångsland för utveckling och användande av fossilfritt flyg.
  5. Arbeta för hög flygsäkerhetsarbetet med effektiva målbaserade regelverk som omfattar drönartrafik.

Till dessa fokusområden kopplas förslag till en rad insatser som flygbranschen och regeringen behöver vidta för genomförandet av handlingsplanen. Sammanlagt innehåller handlingsplanen 32 förslag riktade till regeringen.

Handlingsplanen som överlämnades till infrastrukturminister Andreas Carlson bifogas i pressmeddelandet.

Om Norwegians hållbarhetsarbete
Norwegians mål är att minska utsläppen med 45 procent till 2030, vilket är i linje med 1,5 graders målet i Parisavtalet. För att nå målet arbetar Norwegian med tre delar; att förnya flygplansflottan, att flyga mer effektivt och att öka inblandningen av fossilfria flygbränslen. Norwegian har nyligen ingått partnerskap med Norsk e-Fuel om att bygga världens första fullskaliga elektrobränslefabrik vilket ökar produktionen och tillgången på fossilfria bränslen.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Relaterat innehåll

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm